5.03.2008

İnsan Kendini Tanımak İçin Neler Yapabilir?:

İnsan Kendini Tanımak İçin  Neler Yapabilir?:

 Ünlü Alman düşünürü Goethe'ye göre; bir insanın ulaşabileceği en yüksek düzey, kendi inanç ve düşüncelerinin farkına varmak, kendini tanımaktır.
Kendini tanıyan insan bulunduğu her ortamı iyileştirmeye çalışır. İnsanlara kızmak yerine onlara yardım eder. Kendini tanıyarak ışığa ulaşan insan diğer insanların da bu aydınlığa ulaşması için onlara yardım eder.
Kendini tanıyan insan "Doğrularımla ve yanlışlarımla ben buyum."  der ve yanlışlarını düzeltmeye çalışır.

Tarihin Aynası Nostaljik Tramvay


Çanakkaledeki fidanlarımız


Karışık Resimler










Nostaljik Tramvaylarımız





OKU VE FAYDALAN BÜYÜK SÖZLER

"Bir insanın gerçek zenginliği, onun bu dünyada yaptığı iyiliklerdir."Hz. Muhammed (sav)

"Bilim alçakta kalanları yükseltir, bilgisizlik de yüksektekileri alçaltır."Hz. Ali

"Duadan bıkkınlık göstermeyiniz. Çünkü dua ile beraber olan hiç kimse helak olmamıştır."Hz. Muhammed (sav

"Dua ve ibadet, Allah ile olmaktır. Allah ile olan kimse için ölüm de, ömür de hoştur."Mevlana

"Sabredin, her şeyin başı sabırdır. "Hz. Ebubekir

"Geçmişten ibret alın da hayra çalışın."Hz. Osman

ALLAH’tan (c.c.) başkasıyla beraber olmakta devam ettiğin sürece, sürekli gam, keder ve şirk içinde bulunur, günah yükünden kurtulamazsın.Abdülkadir Geylani (k.s.)

Kendisini yaptığı işin üzerinde gören kimse mütevazi değildir. Alçak gönüllü insan kendisini yaptığı işin altında görendir.Bin Ataullah İskenderi (r.h.)

Siz birbirinizi ALLAH (c.c.) için severseniz, gayretullah zuhur eder, ALLAH da (c.c.) hepinizi sever.İsmail Hakkı Toprak (k.s.)

Dünyaya değer vermemek (zühd) demek, insanlara aşırı değer vermemek demektir. İnsanlara değer vermemek de, önce kendine aşırı önem atfetmemenle başlar.Süfyan-ı Sevri (r.h.)

Tefekkür, rahmetin kapısını açan anahtardır. Görmüyor musunuz, önce düşünülüyor, sonra tevbe ediliyor!Süfyan b. Uyeyne (r.h.)

Bilginin hayırlısı ALLAH’a (c.c.) karşı saygı ile korku uyandırandır.İbn Ataullah İskenderi (r.h.)

Gerçek tevazu O’nun büyüklüğünün müşahedesinden ve sıfatlarının tecellisinden doğandır.İbn Ataullah İskenderi (k.s.)

Üç şey vardır ki insanoğlunun yüceliğini gösterir: Musibetten şikayetçi olmamak, ağrıdan dolayı sızlanmamak ve diliyle kendini övmemek.Ebu Derda (r.h.)

Dilediğiniz kadar öğrenin! Ama şunu iyi bilin ki, bildiklerinizle amel etmedikçe, ALLAH (c.c.) size ilminizden ötürü mükafat verecek değildir.Muaz bin Cebel (r.h.)

Ey Dost! Mahlukatın sebeplere yapıştığını görürsün, arif olan ise sebeplerin sahibine yapışır. Arif kulun bütün sözleri ALLAH’ın (c.c.) yüceliği, kudreti, keremi ve rahmeti meyanındadır, zamanını böyle geçirir, kabrine de böyle girer.Yahya b. Muaz (r.h.)

Muhammed’e (s.a.v.) en yakın olanlar O’na (s.a.v.) uyanlardır. Düşmanları da ALLAH’a (c.c.) karşı gelenlerdir.Hz. Ali (r.h.)

İman eden, Rab Teala’nın kendisini gözlediğinin farkında olan kimsedir. Böyle bir kul nefsini hesaba çeker ve ahiret için azığını hazırlar. Hicret, kıyamete kadar sürecek bir farzdır. Hicret, cehaletten ilme, ALLAH’ı (c.c.) unutmaktan O’nu anmaya, günahtan itaate ve ısrardan tevbeye giden yoldur.Sehl b. Abdullah et-Tüsteri (k.s.)

Kulları küçük gören, onlarla alay eden kimse Rabbini tanımayan kimsedir. Yaradanı seven, O’nun sanatından teşekkül etmiş olan yaratıkları da sever.Hz. Aişe (r.a.)

Ulaşamadığına tevekkül, ulaştığına razı, kaybettiğine sabır gösteren kişi takva ehlindendir.İmam Gazali (r.h.)

Seven sevdiğini memnun etmeyi, başkalarını memnun etmeye tercih eder.İmam Gazali (r.h.)

Mü’min bir inciye benzer. Nerede bulunursa bulunsun, orada güzeldir.Malik b. Dinar (r.h.)

Sadece ALLAH’a (c.c.) güvenen kul, kuvvetli bir kuldur.Said en-Nebaci (r.h.)Kalbin kurtuluşu dört hasletle sağlanabilir. Sadece ALLAH (c.c.) için tevazu etmek, sadece ALLAH’a (c.c.) muhtaç olduğunu hissetmek, sadece ALLAH’tan (c.c.) korkmak ve sadece ALLAH’tan (c.c.) ummak.Said el-Hırı (r.h.)

Kalbin öldüğünün alametlerinden biri de, insanın kaçırdığı iyiliklere üzülmemesi, yaptığı kötülüklerden pişmanlık duymamasıdır.İbn Ataullah İskenderi (k.s.)

Kendi iyiliklerinden söz edip duranları yapmış oldukları bir hata susturuverir. Oysa ALLAH’ın (c.c.) bağışlarından söz edenleri hiçbir hata susturamaz.İbn Ataullah İskenderi (r.h.)

Alim, ALLAH’tan (c.c.) korkandır.Amir bin Şerahil (r.a.)

Muttakilerden olunuz. Şirk dışta da olur, içte de. Dıştaki şirk putlara tapmaktır. İçteki şirk ise ALLAH’ı (c.c.) bırakıp insanlara dayanmak, onlara güvenmek ve zararı da, faydayı da onlardan bilmektir.Abdülkadir Geylani (k.s.)

Dünya, kim tarafından aranıyor ve seviliyorsa onun padişahı olur. Kim de dünyayı terk eder ve horlarsa, dünya onun hizmetçisi olur. Dünya hem talep eden, hem de talep edilen, aranandır. Kim dünyayı talep ederse, dünya onu reddeder. Kim dünyayı reddederse, dünya onun peşinden gider. Dünya, ahirete giderken yol üzerindeki bir köprüdür. Bu köprüden geçiniz ama orada sürekli kalacakmış gibi davranmayınız. Köprüler üzerine saraylar inşa etmek pek de akıl karı değildir. Dünyadan seni ahirete ulaştıracak kadarını al, ahiretten seni men edecek olan tarafını bırak.Yahya b. Muaz (r.h.)

ALLAH’ım (c.c.)! Senden sana ait olanı istiyorum. ALLAH’ım (c.c.)! Senin hoşuna gitmeyecek işleri yapmaktan sana sığınıyorum. ALLAH’ım (c.c.)! Özün özünü, temizin temizini, senin vereceğin şerefi istiyorum. ALLAH’ım (c.c.)! Seni unutanların unutmasına yol açan meşguliyeti verme bana! ALLAH’ım (c.c.)! Senden rızana uygun olanı istiyorum. ALLAH’ım (c.c.)! Beni; seni, sadece seni sevdiği için anan, ibadetiyle hiçbir menfaat ummayan kullarından eyle! ALLAH’ım (c.c.)! Kalbimi senden gelen bir sevinçle doldur, dilimi senin zikrinle arıt, azalarımı senin iyi bulduğun, hoşnut olduğun işlerde çalıştır. ALLAH’ım (c.c.)! Kalbimde senin hatırandan gayrı tüm iz, hatıra, zikir ve intibaları yok et!Cüneyd-i Bağdadi (r.h.)

Salih amel, övgü ve ecrini sadece ALLAH’tan (c.c.) beklediğin ameldir.Hz. Ali (r.a.)

Rab Teala’yı sevip, O’nun sevgisini yayarsan, yerdekiler ve göktekiler sana sevgi besler. Sadece ALLAH’a (c.c.) itaat et ki, yerdekiler ve göktekiler de sana itaat etsin.İbrahim Dessuki (k.s.)

ALLAH’ım (c.c.)! Suskunluğumu tefekkür eyle. Baktığımda ibret alayım. Dilimi zikir eyle, hep seni anayım.Talha bin Musarrif (k.s.)

Kim gönlünü sadece ALLAH’a teslim eder, bu işte yoğunlaşırsa, hikmet pırıltıları kalbinden fışkırır ve dilinden dökülür.Yahya b. Muaz (r.h.)

Umut (reca) kapılarının açılmasını istediğin zaman Allah’tan (c.c.) sana gelen nimetleri hatırla. Korku (havf) kapılarının açılmasını istediğin zaman ise, senden O’na gidenlere bak.İbn Ataullah İskenderi (k.s.)

Ey dost! Sadece ALLAH’a (c.c.) yönel! O’ndan başkasına tam güvenme! Her şey O’nun dilemesi ve izniyle olur. Hiçbir kulun ve mahlukun rızasını ALLAH’ın (c.c.) rızasından önceye alma!Abdülkadir Destuti (k.s.)

‘Kalp ALLAH’ın (c.c.) evidir’ sözü, şu demektir: Kul, kalbine ancak ALLAH’ın (c.c.) sevdiği şeyleri sokmalı, O’nun kerih gördüğü kirli şeyleri kalbinden uzak tutmalıdır.Ebu’l Hasan Ali b. Vefa (r.a.)

Dünya menfaati bir leşe benzer. Ona talip olan, köpeklerle dalaşmaya hazır olmalıdır.Hz. Ali (r.a.)

İşin başında ALLAH’a (c.c.) yönelmek, işin sonunda başarıya ulaşmanın belirtisidir.İbn Ataullah İskenderi (k.s.)

İnsanlar hakkında ALLAH’tan (c.c.) kork. Fakat ALLAH (c.c.) hakkında insanlardan korkma.Said b. Amir (r.a.)

Şunu iyi bilesiniz ki, en güzel ibadet, farzları yerine getirmek ve haramlardan sakınmaktır.Hz. Ömer (r.a.)


İLGİNÇ DEĞİL Mİ

İnsan eğerki 10 milyonu sadaka verecek olsa bumiktarı çok bulur ama 10 milyon ile mağazadan birşey almaya gitse alacak birşey bulamaz…
İnsan 10 dk zikir edecek olsa bu zamanı çokbulur ama bir film veya maç olsa bir buçuk saatlikzaman onun için hemen geçiverir……bir futbol maçının uzaması insanın hoşunagider ama Cuma namazında hutbenin birkaç dk uzamasıhiç de hoşuna gitmez……insan duyduğu dedikoduya hemen inanır vekabullenir ama kesin doğru olduğunu bildiği birşeyiinat ederek hemen kabullenmez……insan modayı her an takip eder amaPeygamberimiz ( ) sünnetini bilmez veyabilsede uygulamaz……insan camide bir saat ibadet ederek vakitgeçirecek olsa onun için zaman geçmek bilmez amabilgisayar başındayken zaman onun için çabucak geçer……insan namaz kılarken,ibadet esnasında dünyevikonuları düşünmeyi sever ama normalde manevi şeyleridüşünmekten kaçınır……insana bir sureyi veya surenin anlamını okumakzor gelir ama bir romanı okumak onun için kolaydır……insan konserde ilk sıralarda olmak için çabasarfeder ama camide ilk sıralarda olmak için çabasarfetmez. Aksine namazın sonunda hemen çıkıp gideyimdiye son sıralarda olmak ister……bir ayet yada hadis ezberlemek insanın zorunagider ama müzik listesi top 10\’da olan şarkılarınhepsini ezbere bilir……insan İslami konuları dinlemeyi ve anlatmayızor bulur ama dedikoduları dinlemeyi ve anlatmayı çok sever……insan CENNET’e gitmeyi ister ama hiçbir şey yapmadan…Sizce de ilginç, değil mi?