30.12.2010

SORU TİPLERİ

SORU TİPLERİ
Kapalı
(Sadece evet ya da hayır ile cevaplanabilen sorular)  ..yapabilir misin?,..şöyle mi?’‘ Evet ’ ya da hayır duymak ,
gerçekleri ortaya koymak,tartışmayı odaklandırmak, laf ebeliğini engellemek ve bir şeyin anlaşılıp anlaşılmadığını öğrenmek için sorulur.
Açık
(Sadece evet ve hayır ile cevaplanamayan sorular) ‘Niçin, ne zaman, nasıl,kim,...?’Evet ve hayırlardan kaçınmak, tartışma açmak ve genişletmek,katılımı cesaretlendirmek,yönlendirici olmayan tarzda bilgi edinebilmek ve gerçekten olduğu kadar fikirleri de öğrenebilmek için sorulur.

Kesin ‘tam olarak ne zaman?.,..nerede?’Tartışmayı yönlendirmek, laf ebeliğini engellemek, uzmanlıkları
devreye sokmak, birini tartışmaya dahil etmek, dikkati arttırmak ve tazelemek, bir anlık canlanmaya sebep olmak için sorulur.
Genel ‘Bunun hakkında ne düşünüyoruz?’ Tüm gruba hitap etmek, utanma ve sıkılmayı engellemek, yeni konuşmacının katılımda bulunmasını sağlamak, tarafsızlıktan taviz vermeden belli bir hususu tespit etmek için sorulur.

Vardiyalı ‘Teşekkürler Gill. John, sen bu konuda ne düşünüyorsun?’ Bir konuşmacıdan diğerine dönmek için, düşünceleri kıyaslamak, sohbeti hareket halinde tutmak için sorulur.

Ters ‘... şeklinde mi düşünüyorsun?’ Bir soruyu tekrar konuşmacıya yansıtmak, Konuşmacıyı söylediklerini genişletme ve netleştirme hususunda cesaretlendirmek için sorulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder