31.12.2010

Kompozisyon Nasıl Yazılır?


Kompozisyon Nasıl Yazılır? 

Giriş Gelişme Sonuç Bölümleri

Klasik bir kompozisyon yapısını düşünecek olursak,İlk akla gelecek şekilde giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluştuğunu söyleyebiliriz.
Giriş bölümünden kasıt hangi görüş veya hangi düşüncenin savunulacağını ifade eden bir bölüm.Arkasından gelişme bölümünden kastımız, o savunulacak görüşle ilgili verilerin, fikirlerin ortaya konduğu bir bölüm. En sonda ortaya konulan bu fikirlerin nereye vardığını bir fikir sonuç ifadesini taşıyan bölümü kastediyoruz; giriş, gelişme ve sonuç ile.
Giriş bölümü ile bir cümle veya bir paragrafla oluşacağını kastedmeyiz.Giriş bölümünde bir giriş cümlesi olur ama arkasından cümlelerle hangi görüşün savunulacağı detaylana bilir. Bir paragraflı giriş cümlesi idealdir.Bu arada giriş cümlelerinde “ama , ancak“gibi kelimelerin olmaması gerekiyor, çünkü o bir söze başlamak gibi bir savunmaya başlamak gibi düşünülmeli.
Gelişme bölümünde ortaya konulacak olan düşüncenin, hangi verilerle destekleneceğini ifade etmeli, orda bunları görmeliyiz. İşte burda ‘fakatlar, ancaklar’ teknikler ortaya konulmalı, referans verilmeli gelişme bölümünde. Birden fazla paragraftan oluşması daha uygundur. Klasik bir kompozisyon üç dört paragraflı bir gelişme bölümünden oluşur.
Sonuç paragrafı, yine genellikle bir paragraftan oluşur.İki paragraf olmaz mı o da olur.Burda ‘özetle, sonuç olarak, toparlayacak olursak, geldiğimiz nokta’ gibi ifadelerin olması okuyucuya sonuç bölümünün geldiğini işaret eder.Böylece hem yazar hemde okuyucu, kompozisyonun sonuna yaklaşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder