Tevbe Etmek
Yapılan her günah için tevbe etmek vaciptir. Şayet işlenilen günah kullar arasında olmayıp insanoğlu ile Rabbi arasında ise tevbenin kabul olması için üç şart gereklidir.
1) Yapacağı veya içinde bulunduğu günahı hemen terk etmek, 2) İşlediği günahtan dolayı pişmanlık duymak, 3) Bir daha günah işlememeye kesin karar vermek. Şayet bu üç şartlardan biri yerine getirilmezse kulun tevbesi kabul olmaz. Eğer yapılan günah insanoğluna karşı işlenilmişse tevbenin kabul olması için dört şart gereklidir. Bunlardan ilk üç şart yukarıda zikrettiğimiz şartlardır. Dördüncü şart ise, suç işlediği kişi veya kişilere karşı kendisini affettirmesi, yani birisinin malını zorla veya çalıntı yoluyla almışsa, aldığı malı sahibine geri vermesi veya kendisini aldığı mala karşılık sahibinden kendini affettirmesi gerekir. Buna benzer olarak başkasına iftira atma, hakkında konuşma, vurma, vb. haksızlık olayları örnek verilebilir. Kişi tüm günahlarından tevbe etmesi gerekir. Şayet işlediği bazı günahlardan tevbe ederse tevbesi sahihtir, fakat diğer günahlarının tevbesi üzerinde kalır. Kur’an’ı Kerim, Sahih Sünnet ve ümmetin icmaından gelen delillerle günahlardan tevbe etmenin vacip olduğuna işaret etmektedir. Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
“Hepiniz topluca, Allah’a tevbe ediniz ki, kurtuluşa eresiniz.” Nûr: 31
Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
“Rabbinizden bağışlanma dileyin ve sonra tevbe ve pişmanlık tavrı içinde O’na yönelin.” Hûd: 3 Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! Tam bir pişmanlık ve gönül huzuru içinde gösterişten uzak ölçüde Allah’a tevbe edin.” Tahrim: 8 Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Allah’a yemin ederim ki: ben günde yetmiş defadan fazla Allah’tan beni bağışlamasını diler ve tevbe ederim’ buyurdu.”Buhari Eğâr ibni Yesâr el-Müzenî (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Ey insanlar Allah’a tevbe edin. Allah’tan affedilmenizi isteyiniz, çünkü ben Allah’a günde yüz defa tevbe ederim’ buyurdu.”Müslim |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder