Kişisel gelişim için arayışta olanlara basit bir reçete:
Hayatınız her döneminde bir kurs olsun.Ev geçindirme sorumluluğu alacağınız güne kadar düşük ücretli ya da ücretsiz bulduğunuz tüm işlerde çalışın, iş seçmeyin.
Yaşamınızı bir deney laboratuvarına çevirin. İnsanı denediği seçenekler zenginleştirir.
Kitap okuyun; ama herkesin okuduklarını değil.
Kurs
Okul ile kurs arasında bir fark vardır. İnsanlar okula sistemin bir kuralı zorunluluğu olarak, çoğu zaman seçmeden giderler; kurslara ise seçerek ve isteyerek.
Kurslar, konu ne olursa olsun, dil kursları, bilgisayar kursları, el sanatı kursları, diksiyon kursları, karikatür kursları, savunma sanatı kursları, yaratıcı düşünme kursları, daktilo kursları, resim kursları, gitar kursları ve benzerleri özellikle bu konuda seçeneklerin daha zengin olduğu şehirlerde kişisel gelişim arayışında olanlar için çok fazla itibar görmeyen hazinelerdir.
Kurslar, okullardan ve kitaplardan farklı olarak çoğu zaman yetenek kazandıran öğrenim kurumlarıdır. Gitar kursuna giden, gitar çalma yeteneği kazanır. İngilizce kursuna giden İngilizce konuşma yeteneği, Judo kursuna giden kendini koruma yeteneği kazanır. Web sitesi tasarım kursuna giden web sitesi tasarlama yeteneği…
Yarının bilinmez dünyasında insanları ayakta tutacak olan ?şimdi ben ne yapacağım? sorusu değil, önceden kazandıkları yeteneklerdir…
İstanbul?da üniversite öğrencisi olan bir dostum, inatla yetenek geliştirmek için kurslara başladı. Sınıf arkadaşları, okulu bitirince ne yapacağız diye telaş içindeyken, söz konusu arkadaşıma Türkiye?nin büyük kuruluşlarından biri arkadaşım onlara hiç başvurmadığı halde okulu bitirmeden, sınav dönemlerinde izin de vereceklerini söyleyerek iş teklif ettiler.
Çalışmak
İş dünyasını öğrenmenin ve acemiliği üzerinizden atmanın tek bir yolu vardır çalışmak. İnsan bilmediği bir ormandan yük dolu bir at arabasını geçirmeye kalkarsa zorlanır; ama çocukluğu ve gençliği o ormanda geçmiş birisi, görev ona verildiğinde yük dolu at arabasını ormandan rahatlıkla geçirir. İş dünyasında ve hayatta başarının temel girdilerinden biri, gençlikte çalışmaktır. İş tercihi de yapılmamalıdır bence. Çalışmak çalışmaktır çünkü. İster bir araba tamircisinin yanında, ister bir mağazada, ister bir kırtasiyede, ister bir şirkette getir götür işleri, isterse gezici bir temizlik işi ya da satıcılık işleri fark etmez (bu satırların yazarı da vaktiyle böyle işlerde çalışmıştır). Açıkçası özellikle gençlerin çalışıp çalışmama konusunda para konusuna takılıp kaldıklarını görüyorum. Çalışmanın kendisi bir hediyedir; üstelik ücretsiz başladığınız birçok iş bir süre sonra size para da öder. Para vermiyorlar ya da az veriyorlar diye çalışmamak, kısa vadeli ve yararsız bir karardır.
Denemek
İnsan yaşamını zenginleştiren para değil, denenmemiş denemektir. Her denenmemiş seçenek, bilinmeyen bir zenginliktir. Dünya uygarlığı yapılan denemelerin sonucu gelişmiştir. Bütün ilaçlar deneyerek bulunmuştur. Ampulden, telefona her şey deneme sonucu yaşamımıza girmiştir. İnsan oğlu / kızı, farkında olmasa da binlerce deneme fırsatıyla birlikte yaşar. Her eylem ve karar yüzlerce alternatif içerir. Yemek sırasını bozarak yemek yemekten (tatlı-ana yemek-çorba sırasıyla), uyku saatlerini değiştirmeye, gezdiğiniz yerleri, konuştuğunuz insanları değiştirmeye kadar şu an daha fazla sıralamayacağım binlerce deneme imkanı vardır. Hayatınızda deneme yapıp yapmadığınızın basit bir göstergesi vardır. Eğer her gün, bir önceki güne benzer şeyler yapıyorsanız bir şey denemiyorsunuzdur.
4. Kitap okumak, açıkçası kitap okumak insanın ufkunu açar; sadece okuyarak kendini geliştirebilen az sayıda insan vardır. Kişisel gelişim kitaplarınınsa kişisel gelişime yardımı olabileceğini düşünmekle birlikte, eyleme dönüşmeyen bilgiye ödenen paranın da boşa gittiğini düşünüyorum. Kişisel gelişime yardımcı olabilecek kitaplar konusunda daha önce yazmıştım ve daha geniş olarak da yazarım.
Kişisel ve Manevi Gelişim Okunma:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder