29.12.2010

KURANI KERİMDE KİŞİSEL GELİŞİM İÇİN MUHTEŞEM DERSLER

 KURANI KERİMDE KİŞİSEL GELİŞİM İÇİN MUHTEŞEM DERSLER

1.Karar verirken, vicdanının sesini duymazlıktan gelme, yetkili ya da lideri olduğun bir gruba eşit davran, haksızlık yaparak kimseyi karşına alma.
Allah size, mutlaka emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor! Şüphesiz Allah her şeyi işitici, her şeyi görücüdür.(nisa,58)
 
2. Fetişist olma, heves ve arzularını kutsallaştırma.
Kötü duygularını kendisine tanrı edinen kimseyi gördün mü? Sen (Resulüm!) ona koruyucu olabilir misin? Yoksa sen, onların çoğunun gerçekten (söz) dinleyeceğini yahut düşüneceğini mi sanıyorsun? Hayır, onlar hayvanlar gibidir, hatta onlar yolca daha da sapıktırlar. (furkan 43,44)

3.Her zaman barışçıl ve uzlaşmacı ol, insanlar birbirleriyle konuşarak anlaşırlar.
Eğer onlar barışa yanaşırlarsa sen de ona yanaş ve Allah'a tevekkül et, çünkü O işitendir, bilendir. (enfal,61)

4.Vazgeçilmez olmadığını kabul et ve kibirli olma.
İnsana bir zarar geldiği zaman, yan yatarak, oturarak veya ayakta durarak (o zararın giderilmesi için) bize dua eder; fakat biz ondan sıkıntısını kaldırınca, sanki kendisine dokunan bir sıkıntıdan ötürü bize dua etmemiş gibi geçip gider. İşte böylece haddi aşanlara yapmakta oldukları şeyler güzel gösterildi.(yunus,12)


5.Anne ve babaya iyi davranmak kendini iyi hissetirir. Fikir ayrılıklarında onlara kızmak sana bir şey kazandırmaz, kaybettirir.
Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine "of!" bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle. (isra, 23)



6.Yalandan uzak dur, abartılı konuşma, yapamayacağın şeyi söyleme.
Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük bir nefretle karşılanır. (Saff,2)



7.Öğrenmede ve zekada Bireysel ve fizyolojik farklılıklar vardır unutma. Bunu kendine kompleks edinme.
Körle, gören bir olmaz.Karanlıkla aydınlık da bir olmaz. Gölge ile sıcak da bir olmaz. Dirilerle ölüler de bir olmaz... (fatır, 19-22)

 
8.Dedikodu yapma, birilerinin arkasından kötü konuşma, ikişinin bildiği artık sır değildir unutma.
Göklerde ve yerde olanları Allah'ın bildiğini görmüyor musun? Üç kişinin gizli konuştuğu yerde dördüncüsü mutlaka O'dur. Beş kişinin gizli konuştuğu yerde altıncısı mutlaka O'dur. Bunlardan az veya çok olsunlar ve nerede bulunurlarsa bulunsunlar mutlaka O, onlarla beraberdir. Sonra kıyamet günü onlara yaptıklarını haber verecektir. Doğrusu Allah, her şeyi bilendir. (mücadele,7)

9.Sana yapılan kötülüğün karşılığını vermek yerine öfkenin dinmesini bekle, kötülüğe iyilikle karşılık ver.
Rahman'ın kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve kendini bilmez kimseler onlara laf attığında (incitmeksizin) "Selam!" derler. (Furkan,63)


10.İnsanlara saygılı ol, kendine de saygın olsun.
Ey müminler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın. Belki de onlar, kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kendi kendinizi ayıplamayın, birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın. İmandan sonra fasıklık ne kötü bir isimdir! Kim de tevbe etmezse işte onlar zalimlerdir. (Hucarat, 11)ALINTI







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder