31.12.2010

Stresle başa çıkma yöntemleri, Stresi yenmenin yolları


Stresle başa çıkma yöntemleri, Stresi yenmenin yolları
Stresle başetme yöntemleri üç grupta incelenebilir:
1- Bedene yönelik yöntemler: Çeşitli gevşeme yöntemleri (Derinlemesine gevşeme, Otojenik eğitim, Aşamalı gevşeme, Meditasyon, Hızlı gevşeme ), nefes egzersizleri, aerobik, jimnastik, doğru beslenme, düzenli uyku.
2- Duygu ve düşüncelere yönelik yöntemler: Yaşama iyimser gözlükle bakmak, genellemelerden kaçınarak olayları sürekli araştırıcı ve derinlemesine ele almak. Stres oluşturucu etkenleri bir tehditten çok ‘yeteneklerini sınama olanağı’ olarak yorumlamak, inanç ve sabit varsayımların yerine incelemeyi öğrenmek, duygularını başkalarıyla paylaşabilmeyi ve uygun bir şekilde ifade edebilmeyi öğrenmek.
3- Duruma yönelik yöntemler: Zamanı yoğun ve içerikli bir biçimde yaşamak, sosyal ilişkilerin verdiği destekten yararlanmak. Girişimci davranabilmek

■ Kendinize zaman ayırın. Günde yalnızca bir saat ayırıp banyo yapmak, kitap okumak ya da yürüyüşe çıkmak stres düzeyinizi azaltabilir. Sizi zorlamayacak bir etkinlik seçin; seçtiğiniz uğraş sizin için yük değil zevk olmalıdır. Yürüyüş için saatte 6 kilometre hızla yürümeyi seçin. Unutmayın ki  beyin, yürüyüş sırasında endorfin salgısını üreterek, vücudu dinlendirir.
■ Zamanınızı iyi değerlendirin. Çok fazla şey yapmaya çalışıyorsanız, kendinizle ilgili beklentilerinizi azaltın.
■ Hayır demeyi öğrenin. Gerekli olmayan işleri yapmayın.
■ Beslenmenize dikkat edin. Birbirini tamamlayan besinlerin hepsinden tükettiğinizden emin olmak için öğünlerinize çok miktarda taze sebze ve meyve, az yağlı ama çok lifli yiyecekleri ekleyin.
■ Yeterince uyuyun ama gereğinden fazla uyursanız sabahları kendinizi miskin ve cansız hissedebilirsiniz.
■ Egzersiz beyninizi boşaltmanıza, biriken stres hormonlarının bir kısmını yok etmenize ve endorfin (vücudu ‘iyi hissettiren’ hormon) salgılamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda kan dolaşımınızı artırır; bu da cildiniz için yararlıdır.
■ Bir rahatlama tekniği öğrenin. Derin nefes egzersizleri, görselleştirme, meditasyon veya özel nefes alma teknikleri içeren bir yoga türü deneyin.
■ Gergin kaslarınızı gevşetmek için masaj yaptırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder